dissabte, 30 d’abril del 2011

Balanç de Sant Jordi

Les vendes en llibres en català i d’autors catalans aquesta passada Diada de Sant Jordi ha complert les expectatives d’aquelles que ja havien fet les seves apostes. Després d’una setmana de ressaca de llibres i roses és hora de fer balanços.
En la categoria de ficció, Albert Espinosa ha estat el gran elegit. Després del seu èxit amb la sèrie televisiva Polseres Vermelles i els seus dos llibres anteriors: El món groc i Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo; aquest 2011 ha escalat fins al número 1 amb Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine
Després d’aquest i seguint dins la ficció, els més venuts en català han estat L’home de la maleta de Ramon Solsona, L’arqueòleg, de Martí Gironell i les obres La terra de les coves pintades, de Jean Marie Auel i Mar de foc, de Chufo Lloréns. També l’èxit de la pel·lícula Pa Negre ha disparat les vendes d’aquesta obra d’Emili Teixidor. 
En la categoria de no ficció el més reconegut per tots els lectors catalans ha estat l’obra d’Stéphane Hessel, Indigneu-vos!. Aquest també ha estat, a més a més, un dels llibres més venuts en llengua castellana. Després d’aquest destaquen Excuses per no pensar, d’Eduard Punset, Córrer o morir, de Kilian Jornet i La República Islàmica de Catalunya, de la periodista Pilar Rahola. 
Per la quitxalla i els adolescents els més venuts fan referència a la llegenda de Sant Jordi i la simbologia que té per Catalunya. Aquest any han estat Barça toons i la llegenda de Sant Jordi i Sant Jordi i el drac, d’Anna Canyelles.
I com ja s’està convertint en tot un clàssic, tots els llibres que sorgeixen de la proximitat del Futbol Club Barcelona acaben en èxit assegurat i venda encara més segura. Aquest Sant Jordi no ha faltat a cap paradeta Amb conte! El llibre dels contes de Crackòvia, Paraula de vestidor, de Xavier Torres, ni Herois de l’esport, el pròleg del qual ha escrit el futbolista Andrés Iniesta.

diumenge, 10 d’abril del 2011

Xè Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana

Els passats 23,  24 i 25 de març va tenir lloc a la ciutat de València el Xè Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana que va aplegar un centenar d'estudiats d'aquesta disciplina.
Qui havia dit que la llengua era morta? Qui havia dit que ningú volia estudiar aquesta filologia i que s'acabaria perdent? Aquest centenar de joves són només un petit exemple que la llengua catalana encara segueix viva com estudi universitari. 

 Aquesta edició del congrés va ser dedicada al poeta valencià Vincent Andrés Estellés. Anys anteriors havien homenatgeat, per exemple, Maria Mercè Marçal, Pompeu Fabra, Enric Valor, etc.
Durant els tres dies que els estudiants van ésser a València van poder assitir a xerrades (com per exemple la recerca predoctoral en filologia catalana o els parlars castellans a València, etnre d'altres), passejar per Burjassot seguint les petjades de Vincent Andrés Estellés, veure documentals i obres de teatre de la vida d'aquest o escoltar en directe el cantautor valencià Pau Alabajos, entre altres activitats.
El Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana ja ha rodat per gairebé totes les capitals dels Països Catalans (Lleida, Barcelona, Mallorca, València, entre d'altres) i de cara a l'any vinent tot sembla indicar que el relleu el prendran els companys d'Alacant.