En la meva opinió es pot fer del vi una cultra sempre que qui ho faig tingui una vertadera passió i un incansable delit pels vins. Conreu, varietats, verema... són termes que no poden faltar al diccionari d'un bon aficionat als vins. Se'n pot dir de la vinicultra una cultura? Dependrà quins ulls ho jutgin! Però considero es tracta d'una cultura minoritària per diversos motius. Primer, no tothom es pot permetre el luxe d'agafar com a costum anar a cates de vins, fer cursos, etc. D'altra banda, he de dubtar sobre si tothom podria ser bo per fer cultura vinícola. Les boques més fines seran aquelles que sabran apreciar bé els matisos que un bon vi pot oferir.
En aquesta línia, hi ha qui sí fa apologia de cultura del vi. Des d'Slow Food Terres de Lleida, una organització que està present a 132 països i que intenta potenciar el valor de l'alimentació com a punt de partidar del debat sobre el tipus de vida que es vol, s'han creat dues varietats de vins. La particularitat d'aquests vins es que estan fets amb raïm extret de vinyes centenàries.
El procés que se segueix per l'elaboració dels vins és semblant a la d'unes varietats d'oli que també ofereixen. El raïm procedeix de petites plantacions tradicionals de la Noguera. Finalment s'han elaborat dos vins. Els vins no són monovarietals ja que les vinyes centenàries que han pogut recuperar són escasses i s'ha fet una barreja de blanc i una barreja de negre de diferents varietats autòctones.
El vi blanc combina varietats de garnatxa blanca, xarel·la, malvasia, moscatell vermell, macabeu i pansa mentre ue el negre combina garnatxa negra, picapoll negre, monastrell i trobat.
La verema ha estat totalment tradicional, amb el raïm collit a mà a les diferents vinyes gràcies a l'ajuda dels volunaris, comprat al pagés per un preu just i fermentat en petites tines de col·laboradors.
Per a més informació consultar la web: www.vinyestrobades.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada